Telekomunikasi

Apa sing diarani depresi?

depresi minangka kahanan kesehatan umum sing kena pengaruh saben dina kanggo kegiyatan wong. Pasien sing kena depresi bisa uga wiwit ngrasa yen dheweke ora duwe tenaga kanggo nindakake samubarang sing kudune ditindakake ing saben dinane. Sawetara wong liya bisa uga rumangsa jengkel tanpa alesan sing jelas. Gejala depresi beda-beda gumantung ing saben wong. Wong sing rumangsa kusam lan mudhun luwih saka rong minggu mbutuhake perhatian khusus amarga bisa dadi gejala depresi.

Kahanan kasebut umume. Kesempatan sing bakal ngalami depresi parah yaiku 1 saka 20 lan umume wanita luwih seneng nandhang kasusahan tinimbang pria. Bocah-bocah lan wong tuwa uga bisa nandhang lara kasebut. Depresi bisa uga cekak, nanging bisa uga nganti pirang-pirang wulan utawa malah pirang-pirang taun. Yen sampeyan nandhang sungkowo paling ora rong taun, diarani depresi kronis.

Kanggo ngerti kahanane, sampeyan kudu ngerti apa sing nyebabake depresi. Liwat pemahaman sing kuwat saka sebab depresi, wong bisa luwih efektif kanggo golek obat. Mesthi wae, ngrawat depresi dudu perkara sing gampang ditindakake, nanging sampeyan bakal bisa ngerteni luwih akeh sebabe kenapa sampeyan ndeleng sebab depresi.

 

Penyebab depresi: apa sing nyebabake depresi?

Dadi, apa sing nyebabake depresi? Apa depresi disebabake faktor fisik kaya neurotransmitter ing otak utawa faktor mental kaya pola pikir negatif sing kronis? Wangsulan sing ora marem yaiku gumantung karo individu kasebut.

Kanggo sawetara wong, kondhisi iki utamane nyebabake ketidakseimbangan kimia ing otak lan kanggo wong liya penyebab utama yaiku mikir negatif. Faktor liya kayata kekurangan vitamin utawa olahraga sing berlebihan bisa uga dadi penyebabe. Cekakipun, sebab-sebab depresi beda-beda gumantung saka siji individu menyang liyane.

 

Karakteristik pribadi

Karakteristik pribadi tartamtu bisa nggawe wong luwih rentan marang kahanan iki. Sawetara wong ora bisa ngrampungake masalah utawa ngatasi kedadeyan sing ora nyenengake. Utawa dheweke ora wani njaluk dhukungan marang wong liya, mula dheweke tetep mandheg masalah. Karakteristik pribadi liyane sing bisa nggawe sampeyan rentan yaiku:

  • kurang percaya dhiri
  • overdoing barang
  • wedi Gagal
  • nuntut akeh dhewe
  • rumangsa ora cukup pantes

 

Sebab fisik

Penyebab fisik sing penting yaiku keturunan. Apa depresi ana ing kulawarga? Banjur sampeyan luwih seneng depresi.

Uga, bahan-bahan tartamtu ing awak sampeyan kadang bisa nyebabake rasa depresi. Iki kanggo hormon, obat-obatan, alkohol lan obat-obatan.

Salajengipun, penyakit fisik tartamtu asring diiringi perasaan depresi. Contone kalebu kelainan tiroid lan korteks adrenal, diabetes lan penyakit kardiovaskular.

 

Apa sing sampeyan alami ing urip sampeyan

Pengalaman utawa prastawa sing apik utawa ora apik sing dumadakan ngowahi urip sampeyan bisa nggawe sampeyan sedhih. Tuladhane kelangan jodhomu, kelangan kerja utawa pindhah menyang kutha liya. Kajaba iku, kedadeyan sing nggegirisi banget kayata ngrampok utawa kecelakaan bisa nggawe sampeyan sedhih.

Sampeyan uga bisa nandhang sungkowo amarga kedadeyan sing biyen wis suwe. Contone, yen sampeyan dilecehake utawa dilecehake kanthi seksual nalika bocah. Utawa yen salah sawijining wong tuwa sampeyan seda luwih awal.

Penting, sampeyan kudu ngerti manawa ana masalah, ing endi wae, bakal nyebabake loro bidang kasebut supaya bisa nambani depresi, sampeyan kudu nganggep pendekatan terapeutik sing bakal ngatasi kaloro bidang kasebut.

 

Faktor risiko

Durung dingerteni persis babagan kahanan iki. Dianggep manawa proses biologis, faktor psikologis, kahanan pribadi lan prekara-prekara khusus ing panguripan nduweni pengaruh tumrap pangembangan proses kasebut. Mangkene sawetara conto sing bisa nyebabake depresi lan pengaruhe:

  • resiko tambah keturunan: ditampilake kasunyatan manawa penyakit kasebut wis asring kedadeyan ing anggota kulawarga.
  • pengalaman ngepenakke: contone nyiksa utawa nguciwakake, nanging uga misahake utawa matine wong sing ditresnani
  • kelainan kuatir kronis nalika bocah lan remaja, digabung karo kurang percaya dhiri lan rasa ora aman
  • pangowahan biokimia: Ditemokake yen ing depresi metabolisme ing otak diganti lan rangsangan saraf ditularake kanthi luwih alon. Bahan-bahan messenger tartamtu lan pangowahan hormonal uga bisa uga duwe pengaruh.
  • penyakit fisik kayata stroke, serangan jantung, kanker utawa hipotiroidisme
  • kahanan urip sing abot: contone, tekanan terus-terusan lan panjaluk utawa kasepen sing gedhe banget.
  • Kurang cahya: Sawetara wong reaksi kurang awan nalika musim gugur lan musim salju peteng amarga depresi.

 

Jinis depresi: apa?

 

Ora kabeh depresi padha. Bisa beda-beda wiwit entheng nganti abot. Pira wong ngalami depresi gumantung kepiye gejala sing ngganggu fungsi saben dinane. Ana sawetara jinis depresi:

  • Kurang depresi

Kanthi depresi sing sithik, asring isih bisa nerusake kegiyatan saben dinane. Nanging sanajan iku, sampeyan kudu nganggep serius keluhan kasebut. Akeh sing isih bisa ditindakake ing bidang pencegahan kanggo nyegah keluhan sing luwih serius.

  • Depresi abot

Sampeyan bisa ngerti depresi parah amarga ana gejala sing kedadeyan utawa amarga gejala kasebut saya parah. Depresi parah duwe pengaruh gedhe ing urip saben dinane: ing jangka panjang, sampeyan ora lunga ing endi wae, ora bisa kerja, blanja, ngurus bocah lan ngetutake irama awan lan wengi sing normal. Masa depan, masa lalu, kene lan saiki: kabeh katon kaya bolongan ireng. Sawetara wong mikir babagan pati: mati katon luwih ala tinimbang dheweke ngalami depresi.

  • Kelainan depresi

Uga diarani 'depresi unipolar' utawa depresi 'umum'. Kelainan depresi yaiku nalika ana wong sing lara utawa depresi sajrone wektu sing suwe. Periode gejala depresi diarani episode depresi. Apa mung siji episode? Banjur diarani kelainan episode siji. Yen episode kasebut diulang, kelainan depresi diarani ambalan.

  • Kelainan dysthymic

Kelainan dysthmic 'luwih entheng' tinimbang kelainan depresi. Mesthi ana swasana depresi (entheng) paling ora rong taun lan, saliyane iku, loro utawa luwih gejala depresi (kajaba kuatir psikomotor utawa hambatan) mesthi ana. Gejala kasebut biasane luwih entheng tinimbang depresi, nanging kelainan dysthymic dialami luwih parah. Iki amarga suwene kelainan dysthymic.

  • Kelainan bipolar

Luwih dikenal kanthi depresi manik. Ing kelainan bipolar, periode seneng ganti karo wektu ora duwe pengarep-arep. Sajrone periode 'apik', ana sing rumangsa semangat lan nyenengake. Ing kelainan bipolar, bedane antara jinis I lan jinis II. Kelainan bipolar tipe I diarani wis didiagnosis yen wong ngalami paling ora siji episode manik, ganti karo siji utawa luwih episode depresi. Tipe II nuduhake yen nandhang paling ora siji episode depresi lan paling ora siji episode manik ringan. Episode manik sing entheng uga diarani episode hypo maniacal. Ing episode hypomaniacal, gejala kasebut ora patiya ala yen fungsi umume kaganggu. Kelainan bipolar (malah) sing luwih entheng yaiku kelainan cyclothyme.

  • Depresi psikotik

Iki kedadeyan nalika, kajaba perasaan depresi, uga ana khayalan utawa halusinasi. Delusi asring cocog karo depresi ing babagan konten.

  • Depresi perinatal

Jenis depresi iki bisa kedadeyan ing wanita sing nembe duwe anak. Depresi postnatal padha karo gejala depresi 'normal', nanging mung kedadeyan sajrone patang wulan sawise nglairake. Gejala sing paling umum yaiku nduwe perasaan depresi lan ora bisa ngrasakake bayi.

  • Depresi mangsan

Wong sing ngalami depresi mung ing musim gugur, musim salju lan / utawa musim semi awal asring nandhang depresi musiman. Sing paling umum dingerteni yaiku depresi musim salju. Gejala depresi mangsa yaiku: krasa lara lan depresi, turu akeh, lemes, gampang pegel, mangan kanthi nambah bobot. Depresi musim salju kedadeyan nalika gejala bali paling ora rong taun berturut-turut. Depresi musim salju asring asring kedadeyan ing wanita tinimbang pria. Pangowahan awan bakal ngganggu jam biologis, sing ing pirang-pirang kasus nyebabake depresi musim salju. Hormon melatonin bisa uga duwe peran. Blues musim salju minangka varian depresi musim salju sing luwih alus. Ana keluhan, nanging wong sing nandhang mangsa salju ora lara. Gejala kasebut padha karo depresi musim salju, nanging kurang parah.

 

Apa depresi genetik?

Genetika bisa uga predisposisi individu ngalami depresi rada, nanging ora bisa dadi faktor sing bisa mutusake. Ing umume kasus, luwih bisa ndeleng kahanan sing ditindakake ing kulawarga amarga tumindak lan pola pikir sing diturunake tinimbang genetika duwe peran gedhe. Nanging sanajan genetika minangka faktor, iki ora bakal nyebabake pengaruh perawatan depresi. Pangobatan depresi sing sukses isih bisa ditindakake.

 

Apa depresi sinau?

Kahanan kasebut bisa dingerteni. Mikir negatif lan prilaku negatif bisa diwarisake liwat kulawarga, kaya sing wis kasebut sadurunge, utawa wong bisa sinau pola pikir lan tumindak negatif saka wong liya utawa pengalaman.

Sajrone mikir negatif, ora kahanan kasebut mesthine ndadekake individu dadi depresi, nanging individu kasebut menehi interpretasi marang kedadeyan kasebut kanthi cara nggawe kapercayan negatif lan kapercayan kasebut tahan.

Informasi penting ing kene yaiku manawa apa wae sing wis dingerteni uga bisa dipelajari.

Mikir negatif bisa diowahi dadi mikir positif lan tumindak sing katon sederhana iki bisa ngatasi rasa depresi.

 

Nyanyi depresi: apa gejala depresi?

Saben individu bakal ngalami derajat lan macem-macem jinis depresi, tegese macem-macem pratandha lan gejala sing beda. Nanging ana sawetara pratandha umum lan gejala depresi sing bisa didhaptar kanggo mbantu nemtokake manawa wong kasebut duwe kelainan depresi klinis.

Elinga yen mriksa dhaptar pratandha lan gejala, ora kudu njupuk papan konsultasi karo dokter utawa psikoterapis sing bisa kanthi diagnosa kelainan kasebut lan menehi resep perawatan sing cocog.

Umume dokter luwih dhisik bakal nyoba mbedakake antarane kasus sedhih utawa "blues" lan depresi klinis. Disaranake sampeyan bukak dhokter yen sampeyan ngalami gejala depresi rutin sajrone rong minggu utawa luwih sing terus-terusan sedina muput lan wiwit ngganggu jadwal saben dina.

Sawetara gejala sing paling umum kalebu:

  • Rumangsa ora duwe pengarep-arep / tanpa daya: Pangrasa umume manawa samubarang ora apik lan mbesuk uga ora katon. Kajaba iku, rumangsa ora ana sing bisa ngatasi pandangan urip.
  • Kelangan kapentingan: Kegiatan sing maune dadi bagean saben dinane utawa prekara sing dikarepake wong liya, dumadakan dadi ora kepenak, utawa wong kasebut ora duwe partisipasi maneh.
  • Gangguan ing pola turu: Iki bisa diwiwiti saka turu sing gedhe banget nganti pola insomnia utawa turu ing tengah wengi. Sampeyan uga bisa uga kesel terus-terusan lan kepingin turu utawa turu ing wayah awan.
  • Ganti selera: Depresi asring diiringi nyuda bobot utawa nambah bobot awak amarga wong bakal ora kepengin mangan utawa bakal nggunakake panganan minangka cara kanggo nyuda rasa lara lan depresi.
  • Kesulitan ngontrol emosi: Iki bisa uga kalebu iritasi / frustasi, nangis berlebihan, utawa gampang nesu amarga ana masalah utawa kahanan sing gampang.
  • Mundhut energi: Depresi bisa nyebabake rasa kesel sing nggawe wong angel nindakake tugas sithik. Pola mung kepengin lungguh luwih asring bisa uga katon.
  • Kesulitan ngumpulake: Wong sing ngalami depresi bisa uga nemoni alangan tugas saben dinane sing bisa ditindakake. Dheweke uga duwe masalah nalika fokus ing pacelathon sing ana gandhengane utawa bisa uga angel nandheske pituduh utawa mangsuli pitakon.
  • Nyeri fisik: Sakit kepala, sakit punggung, otot utawa sendi sing lara, lan masalah pencernaan kabeh bisa ngatasi depresi klinis.

Yen sampeyan ngerti wong sing ngalami gejala depresi, utawa sampeyan ngalami gejala, luwih becik konsultasi karo dokter utawa psikiatris kanggo nemokake perawatan depresi sing paling apik.

 

Perawatan depresi: carane ngobati depresi?

Entuk perawatan sing apik iku penting banget. Yen depresi ora diatasi, bisa tahan nganti suwe lan nambah penyakit liyane. Malah wong sing ngalami gejala parah bisa ngobati depresi.

Ana akeh cara kanggo ngalahake depresi, kalebu:

  • Obat (tablet depresi)
  • Psikoterapi
  • Nulungi dhiri

 

Obat-obatan kanggo ngobati depresi: anti anti depresan apa sing ana?

Akeh macem-macem obat anti depresi, dikenal minangka antidepresan, umume digunakake kanggo ngobati depresi. Obat antidepresan kalebu macem-macem klompok sing beda. Dheweke mengaruhi fungsi neurotransmitter utama sing ana ing otak, sanajan proses mekanisme tumindak durung dingerteni.

Tablet depresi ndhukung nyuda gejala depresi ing wong sing depresi, utamane nalika depresi kasebut asipat abot. Ana macem-macem jinis antidepresan sing digunakake kanggo ngatur depresi lan bentuk kahanan liyane sing nduweni unsur depresi kayata kelainan bipolar. Antidepresan nambah gejala depresi kanthi nambah kasedhiyan neurotransmitter penting, bahan kimia otak. Diasumsikan manawa bahan kimia otak iki bisa nggampangake nambah emosi.

Varietas antidepresan penting kalebu:

  • Inhibitor serotonin selektif sing dipilih (SSRIs): Iki minangka kelas antidepresan sing luwih anyar. Obat iki bisa digunakake kanthi ngganti tingkat neurotransmitter ing otak sing dikenal minangka serotonin.
  • Antidepresan tricyclic (TCAs): Iki minangka kelas antidepresan kelas pertama sing teka ing pasar kanggo menehi perawatan depresi. Utamane mengaruhi level loro utusan kimia otak utama (yaiku neurotransmitter), serotonin lan norepinefrin, ing otak. Ora diraguhi, iki efektif banget kanggo ngatasi depresi; padha akeh efek samping. Amarga iku, dheweke wis ora dadi obat pangobatan kaping pisanan kanggo depresi.
  • Inhibitor Monoamine oxidase (MAOIs): Iki minangka kelas antidepresan liyane. Obat-obatan kasebut paling migunani kanggo wong sing depresi sing gagal nanggapi perawatan medis liyane. Nanging akeh Bahan ing panganan kayata keju utawa anggur, lan obat-obatan liyane bisa sesambungan karo wong-wong mau, mula wong sing njupuk MAOI kudu tetep matesi panganan.
  • Serotonin lan nonepinephrine reuptake inhibitor (SNRIs): Iki minangka macem-macem antidepresan sing luwih anyar. Dheweke mbantu ngontrol gejala depresi kanthi nambah kasedhiyan bahan kimia otak serotonin lan norepinefrin.
  • Bupropion lan Mirtazapine digunakake kanggo nambani pasien depresi sing asale relatif anyar. Efek samping obat kasebut kalebu kuatir, insomnia, sedasi, gelisah lan nambah bobot awak.

Nomer akeh obat anti depresi saiki kasedhiya ing pasar kanggo dhokter kanggo ngrawat pasien depresi. Umume obat sing saiki kasedhiya ing obat modern bisa uga efektif kanggo ngrampungake depresi. Efektivitas obat kasebut kanggo ngatasi masalah pancen gumantung karo kemampuan dhokter kanggo milih obat sing pas kanggo pasien. Pasien kudu nyritakake kabeh gejala sing dialami menyang dokter kanggo mbantu dheweke nemokake sing bener-bener cocog kanggo pasien. Biasane, pasien sing diwenehi obat antidepresan bakal wiwit ngalami gejala positif sajrone telung nganti enem minggu. Kanggo njaluk maksimal metu saka obat, pasien kudu siyap bekerjasama karo dokter kanthi ngonsumsi obat kaya resep dokter.

 

Obat penenang

Obat-obatan kasebut uga ngobati depresi lan diklompokake dadi obat penenang 'minor' lan 'utama'.

Perdamaian cilik kayata benzodiazepine ora digunakake kanggo ngatasi depresi amarga bisa nyebabake kecanduan.

Penenang utama digunakake kanggo ngobati jinis depresi melankolik utawa psikotik lan nyedhiyakake kontrol gejala sing apik kanggo gejala psikotik.

 

Penstabil Suasana

Pangobatan iki nduweni pengaruh gedhe ing kelainan bipolar. Dheweke digunakake kanggo nambani mania lan nggawe dheweke 'anti-manik', lan ing wektu sing padha, kapasitas kanggo nyuda rasa atos lan kedadeyan swasana swasana nyusun 'penstabil suasana hati'.

 

Perawatan Psikologis

Ana macem-macem perawatan psikologis kanggo depresi. Sing paling penting yaiku:

  • Psikoterapi
  • Terapi Perilaku Kognitif (CBT)
  • Terapi Interpersonal (IPT)
  • Konseling
  • Semedi Mikir

 

Akeh wong sing kepengin weruh babagan cara ngobati depresi. Aja kuwatir amarga kondhisi kasebut bisa ditambani. Bisa diobati kanthi efektif kanthi nggunakake obat antidepresan lan psikoterapi. Gabungan saka rong cara kasebut uga bisa dicoba ing pasien sing ngalami depresi. Psikoterapi ditemokake luwih efektif kanggo pasien sing ngalami depresi entheng nganti moderat. Dokter isih seneng obat kanggo ngobati pasien sing ngalami bentuk parah. Terapi elektrokonvulsif minangka mode perawatan sing paling umum digunakake kanggo ngobati depresi kanthi gejala psikotik.

 

Mbantu depresi: apa sing bisa ditindakake kanca utawa sedulur?

Yen ana masalah mental utawa penyakit, mula akeh wong sing golek mitra, sedulur utawa kanca. Dheweke asring dadi sing pertama ngelingi gejala depresi lan pangowahan. Kenyamanan lan dhukungan utamane penting kanggo wong sing depresi. Ing kasus depresi parah, mitra lan sedulur uga butuh dhukungan.

Sampeyan bisa uga takon babagan pitakon: "carane mbantu wong sing depresi? ”. Sedulur lan kanca luwih dhisik kudu ngerti babagan gambaran klinis depresi. Kanthi cara iki, dheweke bakal luwih ngerti kahanane wong sing depresi lan ngerti polah tingkahe. Saliyane dhukungan medis utawa psikologis, kelompok mandhiri bisa uga bisa.

Motivasi uga nduweni peran penting kanggo pulih saka depresi. Sedulur bisa ndhukung wong sing lara njaluk pitulung profesional, ngombe obat-obatan kanthi rutin lan janji karo dokter utawa terapi.

Bantuan lan dhukungan aktif bisa dadi penting banget yen ana pratandha yen ana wong sing njupuk nyawane dhewe. Penting banget kanggo njupuk tandha-tandha kasebut kanthi serius lan ngomong karo wong liya. Yen iki ora bisa ditindakake ing kahanan sing akut, mula ana layanan kayata layanan kejiwaan sosial, pusat krisis utawa layanan konseling telpon sing bisa dipikolehi pitulung.



Pilih kolom sing bakal ditampilake. Wong liya bakal didhelikake. Seret banjur selehake kanggo ngatur urutan maneh.
  • gambar
  • SKU
  • Rating
  • price
  • stock
  • kasedhiyan
  • Tambah Wadhah
  • Description
  • Content
  • bobot
  • dimensi
  • informasi tambahan
  • kawicaksanan
  • Atribut khusus
  • kothak Custom
mbandhingaké
Wishlist 0