Telekomunikasi

Apa insomnia?

Duwe masalah turu, utawa ngalami kesel lan kasusahan nalika awan? Sampeyan bisa uga golek jawaban kanggo pitakonan "Napa aku ora bisa turu?". Yen iki kaya dina ing urip sampeyan, sampeyan bakal ngalami insomnia.

Insomnia minangka salah sawijining kelainan turu. Pasien sing ngalami kahanan iki angel turu, turu, utawa kalorone. Umume panandhang uga ora krasa seger nalika tangi uga.

Ana sawetara faktor sing nyebabake kenapa insomnia lan insomnia kronis kedadeyan. Profesional kesehatan nuduhake stres, depresi, penyakit medis liyane, nyeri lan kelainan liyane minangka penyebab utama. Kesel lan kesel mung wiwitan. Kanggo wong sing ngalami insomnia kronis, pasien bisa uga sambat amarga fungsi otak sing ora apik, keluhan fisik lan owah-owahan swasana ati. Sanajan prekara iki ora ngancam nyawa, rasa nyusahake banget lan bisa nyebabake gaya urip lan kualitas urip wong kasebut.

Statistik

Yen sampeyan ngalami masalah turu, aja rumangsa mandheg. Iki minangka masalah kesehatan umum ing pirang-pirang negara.

Insomnia mengaruhi kabeh jinis umur, suku, lan jinis, nanging umume luwih umum tinimbang pria tinimbang wanita.

Nyatane, ing Amerika Serikat wae, udakara 30 nganti 40 persen wong diwasa wis nuduhake manawa dheweke wis ngrasakake gejala kelainan turu iki. Lan ing panaliten sing padha karo Pusat Nasional kanggo Kelainan Tidur, 10 nganti 15 persen wong diwasa nuduhake yen ngalami insomnia kronis. Udakara 42 yuta wong Amerika ngalami insomnia kronis.

Jinis Insomnia

Sawijining wong bisa nandhang 2 jinis insomnia:

  • insomnia jangka pendek (akut) isih ana sawetara dina utawa minggu
  • insomnia jangka panjang (kronis) isih pirang-pirang wulan

Insomnia kronis biasane nyebabake kahanan utama kayata depresi utawa konsumsi obat resep tartamtu. Insomnia akut biasane insomnia utama, yaiku insomnia sing ora ana gandhengane karo kahanan kesehatan utawa masalah.

Gejala Insomnia: apa ing pratandha saka insomnia?

Gejala utama insomnia yaiku ora bisa turu, turu, utawa gabungan saka rong masalah kasebut. Sawetara wong bisa turu nalika wengi lan ora bisa turu maneh utawa tangi turu esuk. Gejala liyane kalebu:

  • Rasane sayah nalika tangi
  • Ngantuk banget utawa kesel awan
  • Kesulitan musataken utawa fokus
  • Depresi utawa kecemasan
  • ngelu
  • Masalah gastrointestinal
  • Kuwatir turu
  • Kontrol motor sing kurang apik

Panyebab Insomnia: apa sing nyebabake insomnia?

Ora bisa turu minangka perkara sing nggegirisi, kayane ora ana alesan sing jelas kanggo sampeyan tangi lan nalika saben jam, sampeyan ngarepake yen kesel bakal kerja ing dina sabanjure. Penyebab insomnia sing nyebabake sampeyan muter lan muter bisa uga mung siji utawa bisa uga macem-macem faktor.

Ngerti apa sing nyebabake insomnia bakal mbantu turu luwih cepet lan golek solusi kanggo masalah iki kanthi lengkap. Iki uga tegese turu turu sing luwih apik kanggo pasangan sing turu sing bisa uga diidini sampeyan!

Panyebab Psikologis

Apa sampeyan nate krungu ana wong ujar manawa insomnia sampeyan wis ana ing njero ati? Sampeyan bisa uga bener. Panyebab psikologis minangka faktor gedhe supaya wong ora siyaga. Akeh wektu masarakat ora gelem mateni lan ora mikir maneh kedadeyan dina mau nalika mulih.

Kuatir bisa dadi sebab insomnia utama. Mikir bab apa sing wis kedadeyan ing papan kerja lan apa sing bakal kedadeyan mbesuk bisa nggawe sampeyan tangi wengi. Semono uga kuwatir mbayar tagihan, entuk dhuwit lan macem-macem prekara sing kudu ditangani saben dina.

Kahanan stres lan stres uga bisa nyebabake insomnia. Stress babagan prekara sing ora bisa diowahi mesthi bakal tangi ing wayah wengi. Asring stres dikombinasikake karo kuatir lan yen sampeyan duwe loro prekara kasebut, piring sampeyan bakal angel turu ing wayah wengi.

Pangowahan Fisik

Sanajan akeh insomnia sing disebabake amarga psikologis, ana kedadeyan nalika ana faktor fisik. Pangowahan hormonal bisa nyebabake insomnia, utamane kanggo wanita. Wanita bisa ngalami insomnia sajrone meteng, haid, lan menopause. Sindrom premenstrual uga bisa nyebabake wanita ngalami insomnia.

Tuwa nggawa akeh owah-owahan fisik lan salah sijine yaiku insomnia. Melatonin minangka hormon sing ngontrol turu. Luwih tuwa sampeyan entuk kurang hormon iki disekresi ing awak. Nalika tekan umur 60 taun, level melatonin sampeyan bakal saya mudhun sithik lan bisa uga turu yen ora bisa turu banget.

Masalah pernafasan lan alergi uga bisa siyaga. Ora bisa turu nalika ngalami panandhang asma utawa alergi umume lan dingerteni nalika ngalami rasa ora nyaman sanajan sampeyan kesel. Priksa manawa ana faktor sing nyebabake insomnia lan banjur deleng apa sing bisa ditindakake.

Insomnia minangka kelainan turu sing angel nanging bisa ditindakake. Gejala insomnia kalebu: ilang turu, turu sing ngganggu, gampang pegel lan fokus mental lan kajelasan sing jelas. Panyebab insomnia ing wong diwasa beda-beda. Sanajan ora kabeh panyebab insomnia kanggo wong diwasa khusus kanggo wong diwasa, panyebab insomnia ing bocah-bocah ora ana bedane. Bedane panyebab insomnia turu kanggo bocah diwasa lan bocah yaiku macem-macem lan derajat panyebabe.

Diagnosis Insomnia: kepiye diagnosis diagnosis insomnia?

Dokter utawa spesialis turu bakal takon sawetara babagan riwayat medis lan pola turu sampeyan.

Ujian fisik uga dibutuhake kanggo nggoleki kahanan sing bisa ditindakake. Sabanjure sampeyan bisa uga njaluk skrining kelainan kejiwaan lan panggunaan obat-obatan lan alkohol.

Kanggo didiagnosis insomnia, masalah turu sampeyan kudu luwih saka 1 wulan. Dheweke uga kudu menehi pengaruh negatif marang kesejahteraan sampeyan. Dheweke kudu nyebabake rasa nyusahake utawa ngganggu swasana utawa kinerja sampeyan.

Dokter utawa spesialis bisa uga njaluk supaya sampeyan nyimpen buku log turu kanggo ngerti pola turu sampeyan kanthi luwih apik.

Tes liyane bisa uga dibutuhake kayata polysomnograph. Iki minangka tes sing ditindakake sajrone turu kanggo nyathet pola turu sampeyan. Sampeyan bisa uga tumindak aktif. Ngerjakake piranti cilik nganggo tangan sing diarani aktuator kanggo ngukur gerakan lan pola turu-turu.

Perawatan Insomnia: carane ngobati insomnia?

Nambani insomnia kanthi efektif bakal gumantung banget marang panyebabe. Kadhangkala insomnia bakal ilang dhewe, luwih-luwih yen disebabake masalah sementara kaya jet lag. Ing wektu liyane, sampeyan kudu ngganti gaya urip kayata nganggo colokan kuping utawa nggawe rutinitas turu sing turu kanggo ngatasi insomnia.

Pilihan perawatan insomnia kasedhiya, lan conto sing bisa dipilih kalebu terapi tindak tanduk kognitif, asupan obat sing disetujoni dening FDA lan opsi perawatan alami liyane kayata owah-owahan gaya urip.

Terapi Perilaku Kognitif utawa CBT

Salah sawijining pilihan perawatan insomnia kronis sing populer yaiku nggunakake terapi tindak tanduk kognitif utawa CBT. Iki dianggep minangka pendekatan non-medis kanggo ngatasi kelainan turu. Opsi perawatan iki didhasarake yakin manawa insomnia kronis asring kedadeyan bebarengan karo sawetara faktor. Ing pilihan perawatan iki, pasien bakal takon babagan kelainan turu lan iki dikenal minangka wawancara klinis. Lan kanggo nambani kelainan kasebut kanthi efektif, sawetara pendekatan bakal dianggep kaya watesan turu, kontrol stimulus lan higienis turu sing tepat. Kabeh pendekatan kasebut kudu ditambah karo istirahat sing tepat.

Panganggone obat sing disetujoni FDA (pil turu)

Ana akeh obat turu sing digunakake lan dilecehake dening akeh pasien pasien insomnia, lan sawetara pil turu iki dianggep minangka obat sing ora bisa tuku resep. Nanging ora kabeh obat kasebut migunani kanggo insomniak. Miturut konferensi NIH 2005 babagan manajemen insomnia, mung agonis reseptor benzodiazepine sing dianggep efektif lan aman tumrap insomnia. Konferensi kasebut uga njabarake manawa obat turu liyane didhukung dening bukti sing ora cukup nalika nerangake khasiat lan keamanan.

Gunakake obat alami

Akeh wong kaget amarga jinis obat turu alami sing digunakake nanging kabeh solusi sing kasebut ing ngisor iki duwe sejarah sing efektif nanging aman.

  • aromatherapy - Ana akeh obat turu alami sing kalebu wangi karo aromaterapi sing paling populer. Nalika digunakake atusan taun kepungkur, sistem pangiriman ora sopan, nanging saiki, piranti sing larang larang yaiku minyak esensial tartamtu bakal digawe panas kanthi wangi ngisi udara lan ningkatake turu sing tentrem. Minyak esensial sing paling efektif kalebu lavender, cendana, chamomile, lan rosemary.
  • Kalsium lan Magnesium - Kaloro bahan alami kasebut nyengkuyung turu nanging yen digabung, tingkat efektivitas mundhak akeh. Sing penting kanggo obat khusus iki yaiku nalika ana wong sing turu sing dibutuhake, zat kasebut menehi mupangat kesehatan. Contone, kalsium nguatake kepadatan balung nalika magnesium nyegah penyakit kardiovaskular.
  • Hops - Umume wong mikir babagan bir nalika krungu istilah "hops" nanging kembang wanita iki sejatine menehi efek tenang alami. Apike, hops minangka obat penenang sing lembut yen dijupuk ing dosis 30 nganti 120 miligram adhedhasar sebab lan keruwetan masalah turu, turu ora suwe sawise turu.
  • L-loro ca Theanine - L-theanine murni minangka asam amino kuat sing asale saka teh ijo. Umume wong ngerti yen teh ijo wis digunakake kanggo obat sajrone pirang-pirang ewu taun mula bisa dingerteni yen iki kalebu obat turu alami sing paling apik. Salah sawijining metode kanggo ngenalake asam amino ing awak yaiku ngombe telung cangkir teh ijo saben dina, nanging uga suplemen teh hijau sing bisa dijupuk. Salah sawijining aspek sing apik ing L-theanine yaiku nyengkuyung turu sing turu ing wayah wengi nanging ngasilake kewaspadaan nalika awan.
  • Meditation - Nentremake pikiran lan awak kanthi nggunakake tapa iku mupangate kanggo akeh wong sing berjuang supaya turu sing cukup. Meditasi nganggo macem-macem bentuk, saengga individu bisa milih sing luwih disenengi kalebu pandonga, yoga, visualisasi, perumpamaan, lan liya-liyane. Kanggo asil sing paling apik, dianjurake supaya jinis meditasi sing dipilih digunakake udakara 10 menit sadurunge turu.
  • Melatonin - Salah sawijining bahan sing paling ono gunane kanggo kabeh obat alami, melatonin yaiku hormon sing diproduksi ing awak kanggo turu. Nanging, yen ana kekurangan hormon iki utawa ngalami turu sing serius, njupuk melatonin ing bentuk suplemen bakal mbantu. Siji cathetan penting yaiku risiko keracunan, subur, lan depresi yen ana dosis sing akeh banget, mula kudu ngobrol karo dokter sadurunge njupuk suplemen iki.
  • Valerian - Saka kabeh bahan sing digunakake kanggo nggawe obat turu alami, Valerian bisa uga dadi ramuan sing asring digunakake. Kanggo umume wong, valerian ningkatake turu sing nyenyet, nanging uga nyepetake wektu supaya wong bisa turu lan ningkatake kualitas turu.
  • Lettuce Liar - Lettuce liar kanggo obat turu alami bisa dituku saka toko panganan, pasar petani lokal, kadang ing bagean organik ing toko kelontong sing luwih gedhe, utawa yen disenengi, ditandur ing kebon omah. Nalika turu sing ora apik digandhengake karo Sindrom Kaki Restless utawa kuatir, apu liar bisa ngasilake efek sing nyenengake lan ngilangi rasa ora nyaman sing ana gandhengane karo RLS.

Owahan gaya urip

Akeh wong sing duwe masalah turu. Kelainan turu iki mengaruhi kira-kira 3.5 yuta wong Amerika saben taun. Mangkene sawetara tips gaya urip sing bisa nambah rutinitas turu:

  • Setel jadwal - Yen turu turu ing wayah wengi lan pungkasan wengi, awak ora ngerti kapan waktune kanggo turu utawa turu lan sajrone wektu sing suwe, sampeyan bakal nandhang sangsara sing padha karo jet jet kronis. Obat iki gampang, atur jam sampeyan kanthi wektu sing padha saben wengi lan esuk, kalebu akhir minggu. Mesthi wae bakal ana sing istiméwa, nanging yen turu ing wektu sing padha lan tangi ing wektu sing padha, iki bakal mbantu turu luwih apik.
  • ngleksanani - ngleksanani olahraga minangka obat sing bisa turu lan turu. Olahraga bisa nyuda stres lan luwih gampang turu lan turu maneh. Apa wae olahraga aerobik bakal nggawe trik; Nanging, aja olahraga sadurunge telung jam sadurunge turu amarga bisa nyebabake sampeyan ke pompa nganti turu.
  • Stimulants - Langsung stimulan kayata kafein, kopi iku sing paling jelas nanging cukup kanggo soda, coklat, alkohol, obat-obatan diet lan rasa nyeri. Obat kaya teh herbal bakal mbantu sampeyan turu lan turu. Yen sampeyan ngrokok, iki ana sebab liya kanggo mandheg, nikotin nambah tekanan getih lan denyut nadi, loro-lorone bakal angel turu.
  • Pangan - nonton apa sing sampeyan mangan, apa wae sing nyebabake weteng sampeyan kudu dicopot saka menu. Aja mangan apa-apa sing abot ing wayah turu amarga proses pencernaan bakal nggawe sampeyan siyap. Sampeyan bisa ngatasi rasa keluwen ing wayah turu kanthi segelas susu lan bakal mbantu turu amarga sarat karo triptofan, asam amino sing digunakake awak kanggo ngasilake bahan kimia otak sing diarani serotonin sing ngatasi aktivitas saraf.
  • Lali pil turu - Dokter bakal menehi resep pitulung turu kanggo insomniak sing paling angel kanggo ngilangi siklus supaya bisa turu, nanging luwih becik nyoba alat turu alami kanggo ngobati insomnia. Obat pil turu yaiku bisa gawe ketagihan lan angel ditinggalake. Lan, suwe-suwe, dheweke ilang efektifitas lan sampeyan bakal tambah akeh.
  • Ora ana kuwatir ing amben - aja turu karo kuwatir. Temtokake panggonan lan wektu sampeyan bakal kuwatir bab kabeh perkara sing ngganggu sampeyan lan ora nggawa dheweke turu. Sampeyan bisa kuwatir bab sing ana ing pawon utawa ruang tamu, nanging ora ing kamar turu. Tulisen banjur lebokake ing papan sing aman - ing sanjabane kamar turu - kanggo tanggal kuwatir sampeyan. Iki bakal mbantu sampeyan turu kanthi bebas kuwatir. Wiwitane bakal angel, nanging sampeyan bisa nindakake.
  • Aja mung ngapusi wae - yen sawise 15-20 menit sampeyan ora bisa turu utawa turu maneh, tangi lan tindakake sing mboseni. Maca buku, tapa, nonton televisi, sanajan ora bisa menehi stimulasi, nganti sampeyan siyap turu.


Pilih kolom sing bakal ditampilake. Wong liya bakal didhelikake. Seret banjur selehake kanggo ngatur urutan maneh.
  • gambar
  • SKU
  • Rating
  • price
  • stock
  • kasedhiyan
  • Tambah Wadhah
  • Description
  • Content
  • bobot
  • dimensi
  • informasi tambahan
  • kawicaksanan
  • Atribut khusus
  • kothak Custom
mbandhingaké
Wishlist 0